Første henvendelse fra tandplejen

Når barnet er omkring 1 år, vil I blive kontaktet af tandplejen. Her giver vi information om tandfrembrud, suttevaner, tandbørstning samt kost- og drikkevaner.

Der er ingen forventninger til barnet fra vores side. Det handler primært om at få en tryg og positiv samtale og I vil under samtalen have mulighed for at stille spørgsmål, og høre mere om tandplejens tilbud.

Behovsorienteret tandpleje

Vi udfører behovsorienteret tandpleje. Det vil sige, at børnene indkaldes til undersøgelse hver 24. måned, hvor det vurderes om der er behov for supplerende sundhedstjek, forebyggende behandling eller lignende.

Sut

Vi anbefaler, at barnet stopper med sut inden 3-års alderen.

Afvænning sut

Når barnet skal holde op med at bruge sut, kan man gribe det an på rigtig mange måder. Det er vigtigt, at I derhjemme gør det på en måde, som passer til jer og jeres barn.

  • Det er bedst at barnet ikke skal håndtere for mange forandringer på en gang. Så vælg en rolig periode i barnets liv, der ikke falder sammen med bleophør, institutionsskift eller hvis barnet skal være storesøster eller storebror.
  • Start eventuelt med at lægge sutten væk i de vågne timer. Når beslutningen er taget, at barnet ikke længere skal bruge sut, så fortæl barnet hvad der skal ske, og hvornår det skal ske.
  • Hvis brug af sut ophører, når barnet er ca. 3 år, er der stor sandsynlighed for, at mælketænderne retter sig af sig selv, og tandstillingen på de nye tænder ikke påvirkes.

De første tænder

Det lille barns tænder anlægges allerede i fosterstadiet, men bryder først frem, når barnet er omkring 6 måneder.

Tandfrembrud

Der er stor forskel i frembrudstidspunktet. Nogle får deres første tand tidligere, mens andre er et helt år, før den første tand bryder frem. Som regel er det de to fortænder i undermunden der kommer først.

I treårsalderen har barnet fået alle sine mælketænder - 10 foroven og 10 forneden.

Vi anbefaler, at man begynder at børste tænderne, så snart den første tand er brudt frem.

Vælg en tandbørste med et lille tandbørstehoved og dosér mængden af tandpasta på et døgn, svarende til barnets lillefingernegl.

Når alle mælketænderne er frembrudt, er det en god idé at bruge tandtråd mellem de to bagerste kindtænder.

Lige før en tand bryder frem

  • barnet vil savle mere end normalt
  • tandkødet bliver hvidt og føles hårdt, hvor tanden er på vej
  • gummerne klør og er ømme. Mange børn gnubber sig i munden med fingrene og vil gerne have noget at bide i

Hvis barnet har mere end 38 i feber i mere end et døgn, har det ikke noget med tænder at gøre. Rådfør dig i stedet med en læge.

6-års tanden

Vær specielt opmærksom på frembrud af 6-årstænderne, de er særligt udsatte i frembrudsperioden. Forældre instrueres specifikt i renhold af 6-årstænderne, hvis der er behov for dette. Læs mere om 6 årstanden her.

Hvis du har spørgsmål vedrørende dit barns tænder, eller har brug for råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte tandplejen.

De første tænder
De første tænder
Del: